Оригинален подарък | Световно по парашутизъм | SkyVision

35то Световно Първенство по Парашутизъм

blank

25 Jun 35то Световно Първенство по Парашутизъм

Август – месец на парашутизъм у нас

 

Здравейте,

Тази седмица SkyVision ще Ви разкаже за едно събитие, което ще имате възможност да наблюдавате за пръв път на родна земя. Е, не точно земя, но ще разберете какво имаме впредвид. Става въпрос за 35-тото Световно първенство по парашутизъм. Един въздушен спектакъл, изпълнен с адреналин и силни емоции.

Световното първенство ще се проведе в дропзоната край село Ерден, близо до Монтана, в периода между 24-31 август. Въпреки че събитието започва в края на лятото, парашутисти от цял свят стартират подготовката си на 1-ви август. Това автоматично значи, че ако скачането с парашут е тема, интересна за Вас, трябва задължително да посетите тази дестинация през август.

Титлите, за които парашутистите ще се състезават, са 5. Те са accuracy landing champion, freefall style champion, overall champion, champions in team accuracy landing и overall champion nation. Групите са разделени на мъже и жени. Също така има и 3 титли за младежи – accuracy landing champion, freefall style champion и overall champion.

 

Champions in team accuracy landing

Champions in team accuracy landing е отборно състезание. Всеки отбор се състои от 5 човека и състезанието се провежда в 8 рунда. Скача се от височина 900 метра (3000 фута), като понякога може да се стигне и до скок от 1100 метра (3600 фута). Целият екип скача едновременно, но се приземяват един по един. Всеки от тях трябва да прецени внимателно кога да отвори парашута си. Важно е да даде достатъчно време на човека преди него да се прицели и да е възможно най-прецизен при кацането си, без да се притеснява от връхлитащи съотборници. Но в същото време не може да чака прекалено много, за да не попречи на собственото си приземяване. Тук освен отборното представяне, голямо значение има и индивидуалното такова. Защо индивидуалният резултат има значение, ще разберете по-надолу.

blank

Как се изчислява точността на кацане?

На земята се поставя диск, на който има отбелязан така нареченият “мъртъв център”, който има диаметър от 2 сантиметра. Останалата част от диска е разграфена с линии през 1 сантиметър. Най-добрият възможен резултат е 0 сантиметра или точно в мъртвия център, а най-лошият е на 16 сантиметра от него. В миналото мъртвият център е бил с диаметър 10 сантиметра, след което е намален на 5см, 3см и накрая, през 2007 година, на 2см. Причината за това е по-лесно разграничение на състезателите и съответно по-лесно определяне на победител. При равенство между 2-ма или повече състезателя скачанията се повтарят до излъчване на победител. Техниката, която парашутистите използват за максимална точност също е интересна. Повечето от тях се опитват да използват петата си като първото нещо, което докосва земята, тъй като са свикнали да стъпват на крака при приземяване. Това им позволява да са възможно най-прецизни.

Accuracy landing champion

След като 8-те рунда преминат, всички резултати се събират и се определя отбор победител. Тук идва и моментът, в който се избират парашутистите, които ще участват в индивидуалното състезание. Половината от състезателите, с най-добро индивидуално представяне до момента, автоматично отиват на полуфинал. Там те скачат още веднъж и резултатът им се прибавя към най-доброто им индивидуално постижение от груповата фаза. Финалистите имат право на още един скок, след който се определя победител. Ако първите 3 или повече места са с еднакъв резултат скачането се повтаря до момента, в който има разлика и се излъчи шампион. В някои случаи, при равен резултат, златото взима този, който има най-много перфектни кацания в мъртвия център.

blank

Световният рекорд в дисциплината се държи от французина Thomas Jeannerot, който е постигнал резултат от 2 сантиметра в 10 поредни скока през 2013. Франция държи и рекорда в отборната версия на състезанието, с резултат от 0 сантиметра. Това значи, че всичките състезатели са имали перфектно приземяване в мъртвия център. Постижение, което в най-добрия случай може да бъде изравнено, но не и подобрено. Рекордът е поставен на световното по парашутизъм през 2011.

 

Freefall style champion

Другата основна дисциплина, в която ще има състезания е freefall style champion. В нея, както подсказва името, важното е артистичността и красотата в движенията на участващите. И тук скача отбор, но този път от 2-ма човека. Докато задачата на един от тях е да прави всевъзможни трикове, лупинги, пози и какво ли още не, то другият трябва просто да го снима. Е, колко да е просто, при положение че се случва докато летиш към земята със скорост от близо 250 км/ч… Но схващате идеята. Интересен факт е, че тази дисциплина се практикува и на закрито, с помощта на модерни високотехнологични вентилатори. Благодарение на тези огромни машини не се налага да се скача от самолет, а състезателите просто “увисват” във въздуха и показват на какво са способни. Разбира се, колкото и да е атрактивно, не може да замени истинското скачане от самолет.

blank

Overall Champion/Overall Champion Nation

Overall champion и Overall Champion Nation са награди, които се присъждат на хората, които са се представили най-добре в индивидуалното и отборно представяне. Ако, например, един състезател е спечелил 1-во място във всички останали дисциплини, в които е участвал, той или тя най-вероятно ще спечели и наградата overall champion. Същото важи и за нацията, която има най-добро класиране.

 

Неповторима възможност

Ако всичко това Ви звучи интригуващо и искате да станете свидетели на въздушното шоу, имаме добра новина. Ще имате възможността да отидете и да се насладите на събитието. Ще има официални безопасни зони за зрители, в които дори ще можете да сложите палатка ако това е нещо, което обичате. Както вече споменахме, официалните тренировки започват на 1-ви август, но истината е, че вече има отбори, които идват да се подготвят. Ако закупите ваучер за скок с парашут от SkyVision на дропзона Монтана има голям шанс да се срещнете с някои от професионалистите, които са започнали подготовката си. Ако сте късметлии ще имате възможноста да ги видите в действие доста преди официалното събитие. Освен във въздуха е възможно да станете свидетели и на “сухите” им тренировки на земята, в които се изпипват всички движения. И ако всичко това не Ви впечатлява, имаме и още една изненада. Ако използвате ваучера си за тандемен скок с парашут на дропзона Ерден, ще получите видео заснето от ръка + яхтинг на Искър съвсем безплатно, подарък от нас.

blank

Истината е, че не е ясно кога и дали България ще има шанса да се наслади на друго световно по парашутизъм. Сега имате уникалната възможност да се докоснете до него. Не я пропускайте. Без значение дали искате да скочите с парашут, да го подарите на приятел или просто да отидете и да гледате, SkyVision Ви поощрява да го направите на дропзона Ерден.

Продукти, които могат да представляват интерес за Вас:

СКОК С ПАРАШУТ ОТ МЯСТО ПО ИЗБОР + бонус ВИДЕО + ЯХТИНГ

2 Коментара
  • blank
    Георги Воденичаров
    Публикувано на Reply

    Ние, радиолюбителите от Международния Клуб на Радиолюбителите – авиатори "Пети Океан" в периода на Световното първенство ще обявим специални дни на активност 24 – 31 Август 2018 година. Българската секция на клуба (Радиоклуб град Лом) ще работим със специален инициал LZ35PAR , като ще отпечатаме специални за случая картички за потвърждение на радиовръзките, а Междуанродния клуб ще издава и специална ДИПЛОМА. След няколко дни ще публикувам тук Дипломата и картичката. В неделя 1 Юли 2018 година посетих летище Ерден LBRD – и искам да изкажа благодарности към Ани и Ангел Стaменови за това, че разрешиха да използваме района на летището за активиране/работа на радиолюбителските обхвати. Ерден е включен и в Дипломата LZ AFA.

    Поздрави: Георги Воденичаров, координатор на Международния клуб "Пети Океан" за България

    .
  • blank
    Таня Катева
    Публикувано на Reply

    Прави сте, това събитие е уникално и не бива да се изпуска! Мястото е прекрасно, Ани и Ангел са професионалисти и перфекционисти, бих казала, така че всичко ще е на ниво! Надявам се да сме там!

    .

Остави коментар