Съвети за настроение | Избор на оригинален подарък | SkyVision

Съвети за настроение

Съвети за настроение

21 Sep Съвети за настроение

Съвети за настроение

Светът е натоварен и факторите, които ни стресират и карат да се чувстваме зле са много. Но това далеч не значи, че няма как да противодействаме и да се борим срещу тях. Ние избрахме 7-те начина, които смятаме за най-ефективни и ги споделяме с Вас.

1. Пийте повече вода

blank

Човешкото тяло е грубо 60+ процента вода. Предвид това, звучи съвсем логично приема на течности да е от изключително значение за това как се чувстваме. Ако подходим научно, една от най-големите причини да се чувстваме уморени, когато не приемаме вода е, че кръвта ни се сгъстява и набавянето на веществата, от които тялото ни има нужда се забавя. Излиза, че този процес се случва при намаляване от 1.5% на водата в нас, но ожадняваме, когато се случи намаляване от 2%. С други думи, може да не чувстваме нужда да приемем течности, но да имаме такава. Точно заради това е хубаво винаги да имаме шише с вода до нас и периодично да пием. Не случайно казваме вода, а не споменаваме други течности, тъй като неща като сок, газирани напитки, алкохол и други могат да влошат положението и да ни дехидратират още повече. Но колко вода трябва да приема всеки от нас? Е, въпреки че не е точна наука, ние Ви предлагаме да сметнете сами с този алгоритъм:

(1)Вземете теглото си и го умножете в зависимост от възрастта си:

Ако сте под 30 години умножете по 40.

Ако сте между 30 и 55 години умножете по 35.

Ако сте над 55 години умножете по 30.

(2)Разделете полученото на 28.3

(3)Полученото разделете на 34 и това ще ви даде литрите, които трябва да приемате на ден.

Също така трябва да имате в предвид, че ако тренирате трябва да приемате между 750 мл. и 1 литър вода за всеки 30 мин. упражнения.

 

2. Сън(недоспиване и преспиване)

blank

Продължаваме с нещата, които ни пречат на физиологично ниво. И следващото в списъка е сънят. Въпреки че го споменаваме на 2ро място, това може би е най-важният фактор, за да се чувстваме добре. Тук нещата отново варират и е възможно да има разлики според индивидуалните нужди на човек. Истината е, че има хора, за които 5-6 часа сън е напълно достатъчно, а други се нуждаят минимум от 8. Във всеки случай, нашият съвет е да спите поне 6-8 часа всяка нощ. Друго нещо, което е изключително важно е да си направите график и да го следвате. Гледайте да си лягате и ставате по едно и също време, без значение какъв ден е. Ако чувствате, че това не Ви стига, отделете си време през деня за кратки дрямки, които да не са по-дълги от 30 минути. Ако продължавате да не се чувствате добре може проблемът да не е липса на сън, а прекалено много сън. Оказва се, че и преспиването може да ни навреди по същия начин, както и недоспиването. Не прекалявайте.

3. Бъдете активни

blank

Да, знаем колко е трудно да съберем последните си сили и да отидем да тренираме след работа. Но се оказва, че активният живот може да подобри цялостното ни настроение. И най-хубавото е, че има стотици начини да сме активни. Спорт, фитнес, разходки в парка, танци и какво ли още не. Изберете нещо, което Ви доставя удоволствие и се впуснете в него. Започнете плавно, не скачайте в дълбокото от самото начало. Ако до този момент не сте били активни, започнете с една тренировка седмично и вижте как ще Ви се отрази и дали сте избрали правилното нещо. Ако почувствате, че не Ви стига и искате още и още винаги може да увеличите броя на дните. Но не прекалявайте. Ако в даден момент Ви стане твърде трудно и решите да си починете за по-дълъг период може и да не успеете да се върнете към режима, който сте имали. И сами знаете колко е трудно да започнеш на ново от самото начало.

4. Хранете се правилно

blank

Представете си, че тялото Ви е един автомобил. Този автомобил ще върви плавно и без проблеми стига да му сипвате правилното гориво, масло и всичко останало, от което има нужда. В момента, в който това не се случва автомобилът ще спре. Абсолютно същата е и ситуация с тялото Ви. Мазната храна тип дюнери, бургери и пици ще Ви направят лениви и уморени. Сладкото във всичките му форми ще Ви даде импулс от краткотрайна енергия, след който ще се почувствате още по-зле и ще искате да продължите да приемате захар. Точно така се получава един порочен кръг, от който в крайна сметка може да излезете с наднормено тегло. Разбираме, че тялото ни има нужда от всичко и точно заради това нашият съвет е да не се лишавате от нищо, но и да не прекалявате. Ако ни послушате сами ще усетите разликата и ще се почувствате отчетливо по-добре. България е едно от малкото места, на което все още можем да се насладим на хубава, истинска храна. Възползвайте се, докато все още имаме тази възможност.

5. Не забравяйте контактите с хора

blank

Тук вече излизаме от чисто физиологическата част от съветите и навлизаме в друга сфера. Често срещано явление за хората, които се чувстват вечно уморени е да избягват излизанията и контактите с близките си с идеята, че “тази вечер ще си почина и ще се презаредя”. Но някак все се оказва, че това презареждане не се получава. Възможна причина за това е точно липсата на този контакт. Вярваме, че имаме нужда от спокойна нощ в лежане и гледане на сериали, но май излиза, че не е точно така. Понякога причината за липсата на енергия не е физическа, а емоционална. Трудно е да различим двете защото симптомите са еднакви, но не и лечението за тях. Ако не смятате, че има физическа причина да се чувствате по този начин, то тогава лечението е срещи с приятели, много смях и добро настроение. Ще бъдете шокирани как е възможно да се чувствате много по-добре след безсънна нощ с приятели отколкото след 8 часа сън. Ако пък не си падате по вечерните излизания, може да влезете и да изберете едно от нашите градски предложения, които ще Ви съберат с близките Ви и ще можете да си изкарате страхотно. 

6. Почистете апартамента и работното си място

blank

Не, не сме маниаци на тема чистота. Най-лесният начин, по който да Ви покажем защо това е важно е с въпрос. Предполагаме, че всеки един от нас има компютър или поне телефон. Е, какво правите, когато този компютър или телефон се задръсти с ненужни файлове и стане бавен и затлачен? Отговорът е прост. Изтривате всичко ненужно и по този начин го прочиствате. По същия начин, когато чувствате, че нещата в живота Ви не се случват, трябва да се отървете от всичко ненужно и да се рестартирате.  Без да искаме да попадаме в крайности, начинът по който живеем може да ни зареди с енергия или да ни изстиска. Сигурни сме, че и Вие самите сте преживявали онзи момент, в който в апартаментът или стаята Ви сякаш е паднала бомба. Дрехи навсякъде, неоправено легло, опаковката от шоколада, който ядохте снощи в леглото преди лягане, че дори и чифт обувки, които сте оставили по средата на всичко. Но един ден решавате, че е време да почистите и се впускате в търкане и оправяне. И когато всичко свърши умората остава на второ място, появява се едно чувство за пълноценност, в нас се е прокраднала нова енергия и ни е заредила за дни напред.

7. Бъдете себе си

blank

И накрая, но не на последно място от нашите съвети за настроение – бъдете себе си. Не се хабете да бъдете това, което хората очакват от Вас. Това само ще Ви натовари и ще Ви изцеди, а реално няма да извлечете полза. Може да успеете да залъжете другите и нещата да се получават за известно време, ни никога не можете да залъжете себе си. Накрая всеки един от нас разкрива какъв е наистина. И ако в този момент живеете в свят, който не би приел истинската Ви същност, то тогава имате проблем. Не се поставяйте в тази ситуация. Колкото и клиширано да звучи, намерете хората, които Ви харесват такъв какъвто сте. Те са тези, с които си заслужава да прекарате времето си и са тези, които ще Ви карат да се чувствате добре консистентно.

 

Няма Коментари

Остави коментар