Ескейп Стая - 10 съвета | Избор на оригинален подарък | SkyVision

10 съвета за покоряване на всяка ескейп стая

blank

21 Jan 10 съвета за покоряване на всяка ескейп стая

Ескейп стаята представлява помещение, в което ви заключват и сами трябва да откриете начин да излезете. Толкова е просто, дори елементарно… Или поне така изглежда на пръв поглед. В действителност нещата съвсем не са така лесни.

Лично аз съм влизал в 12 такива стаи и съм успявал да се “спася” всеки път. Всички те са били тотално различни и са изисквали специфична тактика, за да се стигне до успех. Въпреки това има основни съвети, които ще са Ви от полза във всяка стая.

Днес съм извадил 10 такива, които съм убеден ще помогнат на всички отбори без опит. Знам, че със сигурност щяха да помогнат много на моя отбор, когато бяхме новобранци.

blank
1. Слушайте внимателно инструкциите преди да влезете

От влизането в първата Ви ескейп стая Ви дели само един кратък инструктаж и последни напътствия. Сърцето бие лудо и емоцията взима превес. Знам какво си мислите: “Стига си плямпал, а ни пускай вътре и да започваме”. Знам, защото и аз си мислех същото. Мислех си го почти всеки път, докато в една от стаите се оказа, че раказвачът ни е дал част от отговорите в инструкциите. И въпреки че звучи някак глупаво и твърде лесно, това се оказа една от най-трудните и същевременно интересни стаи, в които аз лично съм бил.

2. Огледайте хубаво всичко в стаята

Още с влизането разгледайте всяко кътче, всяко ъгълче и всяка мебел, която се намира в помещението. Така бързо ще разберете какво точно Ви трябва – ключ, код или вещ, която да Ви помогне да продължите напред. Освен ако нямате конкретни инструкции да не го правите, проверете под килимите, столовете и масите. Това е често срещано място, където има ключове, прикрепени с магнити и други способи. Друго често пропускано място е зад картини, висящи на стената. Всяко място, което не е предварително посочено като забранено е потенциално скривалище.

3. Пипайте наред, но разумно

Този съвет е с цел да Ви предпази от нараняване и от преждевременно спиране на играта. Въпреки че трябва да търсите навсякъде, бъдете умни. До този момент не съм чувал за ключ скрит в контакт или пък на друго място, което може да се окаже опасно за здравето Ви. Не дърпайте жици, не отваряйте прозорци, не сваляйте тапетите(смешно е, но съм виждал такива случаи…). Във всички стаи има начин, по който се отбелязват предмети, които не трябва да се пипат и места, където не трябва да се ходи. Запознайте се с обозначението и отбягвайте всичко, което го съдържа. Освен опасността, ще избегнете и ненужно изгубено време за неща, които не са част от играта.
blank

4. Споделяйте за всичко открито със съотборниците си

Една от най-големите грешки, които може да допуснете е да намерите ключ, катинар или нещо друго и да не споделите с отбора си. Аз лично съм правил тази грешка и това ни забави с около 5 минути, което в света на ескейп стаите е много. Смешното в случая беше, че дори не подозирах, че този предмет ще се окаже решаващ за една от загадките, пред които бяхме изправени. Обявявайте всичките си открития на висок глас веднага щом се натъкнете на тях.

5. Отделяйте вече използваните ключове, катинари и всичко друго, което сте използвали/Оставяйте ключовете в ключалката

Освен ако не ви предупредят предварително, всичко в стаята се използва само веднъж. Голяма грешка е да не следите какво сте използвали и какво не и да се оплитате в опити да отворите ключалка или катинар с ключ или комбинация, които вече са използвани. Това със сигурност ще Ви забави и изнерви, което е ненужно. Простичкото решение е да намерите една маса, или пространство, където да оставяте всичко, което вече е влязло в употреба. Относно ключовете – оставяйте ги в ключалката, която те отварят. Това е най-лесният начин да разберете дали са използвани.
blank

6. Мислете по-простичко

Съвет, който съм чувал преди почти всяко влизане в ескейп стая, и въпреки това не съм се възползвал в много от случаите. Истината е, че е много лесно да започнем да разсъждаваме върху някоя загадка и да се отплеснем в посока, която никак, ама никак не е правилна. Основно правило е, че цялата информация, от която имате нужда, за да решите загадките се намира в стаята. Може да е директно написано някъде или пък да е свързано с подредбата на мебели, предмети, светлина и какво ли не още. Разказвали са ми за доста случаи, в които в стаята влизат деца и се справят доста по-бързо, тъй като съзнанието им не е обременено с ненужна информация и не търсят несъществуващи връзки и логики.

 7. Използвайте предложената помощ

Лично аз ненавиждам да получавам помощ и подсказвания. Смятам, че е възможно това да развали цялото преживяване. В крайна сметка стаята е пълна със загадки и идеята е да се справите сами, като екип. И въпреки това вече разбирам, че понякога помощта е абсолютно задължителна. Това, което аз мога да препоръчам е предварително да се разберете с екипа на стаята да помага, само когато помолите това да се случи. По този начин може да сте сигурни, че ще Ви уведомят ако се отклоните твърде много, но няма да Ви сервират отговора на готово.
blank

8. Изслушвайте се/Комуникирайте

Всеки от Вас е под напрежение, развълнувани сте, искате да помогнете. Чудесно! Но направете усилие да чуете, какво имат да кажат Вашите съотборници. Понякога различната гледна точка и умения могат да се окажат това, от което имате нужда, за да решите пъзела. Моят опит с комуникацията е, че пропуснахме да подобрим рекорд за една от стаите, в които бяхме, заради липса на изслушване.
blank

9. Опитвайте всяко нещо по два пъти

Често в бързината се правят грешки. Ако имате код, който очудващо не работи, дайте на някой от съотборниците Ви да опита да го въведе отново. Възможно е да се окаже, че символите не са на правилното място или пък сте не сте чули правилно комбинацията. Може дори да се наложи да опитате 3-4 пъти преди нещата да се получат. Звучи странно, но се случва. Ще се убедите и сами. А да загубиш ценно време, при положение че имаш отговора боли много.

10. Без паника

И последно, но със сигурност не на последно място – не се паникьосвайте и помнете, че сте в тази ескейп стая, за да се забавлявате. Никой не е останал заключен в стаята и времето, за което излезете няма значение. Лично аз влизам във всяка стая с цел да поставя рекорд и да изляза възможно най-бързо, но все повече осъзнавам, че стаите, които отнемат повече време са по-интересни. Вече се случва често изобщо да забравя за часовника и просто да се потопя в загадките. Това е и най-успешната стратегия. За да сте сигурни, че все пак не се мотаете твърде дълго може да назначите отговорник, който да гледа часовника и да Ви известява на всеки 15 минути или нещо подобно. В някои стаи това дори се случва автоматично със звуков сигнал.

 

Е, остава Ви само да приемете предизвикателството и да се впуснете в ескейп приключение. Гарантирано всичко звучи много по-лесно, отколкото в действителност е. Също така е гарантирано, че ще забравите за поне 6 от тези 10 съвета в момента, в който прекрачите прага на първата си ескейп стая. Но това съвсем няма да попречи да се забавлявате истински.

Стаите, които SkyVision предлага може да видите тук.

Няма Коментари

Остави коментар