Red Bull Air Race Championship | Избор на оригинален подарък | SkyVision

Red Bull Air Race Championship

blank

20 Aug Red Bull Air Race Championship

Red Bull Air Race Championship

Световното първенство по ветроходство завърши и е време да отправим погледа си към небето. Там ни очакват въздушни асове, които ще Ви смаят с невероятни изпълнения и спираща дъха скорост. Следете внимателно, за да не изпуснете шоуто. Авиаторите преминават с такава скорост, че дори и с едно мигване може да изпуснете нещо интересно от състезанието.

blank

Още познато като световно първенство по пилотиране, то дебютира през 2003-та година. Провежда се всяка година, с изключение на годините между 2011 и 2013. В първата надпревара, през 2003, участват 3 пилота, които се състезават в два етапа, като тази бройка постепенно нараства и достига 15 пилота и 8 етапа през 2010. След 3-годишната пауза пилотите са намалени на 12, като етапите остават 8. Тази година участниците са 14 и идват от 10 различни страни. На 25 и 26 Август предстои 5тия етап от състезанието през 2018, който ще се проведе в град Казан, Русия.

 

Въпреки че всички пилоти вземат участие във всичките 8 етапа, само най-добрите 10 от тях получават точки. Най-бързият получава 15 точки, вторият 12, третият 9 и така нататък до десетия, който взима 1 точка. До момента първенец е Мат Хол от Австралия, който е събрал 45 точки. По петите му дебнат Майкъл Гулиан от САЩ с 43 и Мартин Сонка от Чехия с 34.

blank

Правила на състезанието

Състезателите са задължени да направят поне 2 тренировъчни опита в деня преди надпреварата, тъй като от тях се взима средното време на опит и така се определя реда за официалното състезание. През следващите 2 дена авиаторите преминават през трасето общо 5 пъти в 4 кръга. Всичко звучи доста простичко. Политаш със самолета и минаваш очертаните 5 км по-бързо от всички останали. На практика обаче пилотите се качват на машина, която развива повече от 400км/ч и преминават през 3 вида “въздушни врати” с ширина между 10 и 15 метра.

blank

Както вече споменахме, има 3 различни врати, през които самолетите преминават, но по различни начини. За всяка врата има специален ъгъл под който трябва да се прелети. При преминаване през така наречените двойни конуси самолетът трябва да е идеално балансиран, докато при единичните конуси трябва да е наклонен под ъгъл от 90 градуса. Освен това има и доста други детайли, за които пилотите трябва да внимават или рискуват да бъдат наказани с добавени секунди към времето им.

blank

 

Докоснете се до летенето

Осъзнаваме, че колкото и да разказваме, няма как да разберете колко наистина впечатляващо е състезанието без да го видите. В официалния YouTube канал на Red Bull Air Race ще можете да видите видео от предишните етапи, както и други интересни клипове свързани с летенето като цяло. В официалния сайт на първенството пък може да научите всички детайли за пилотите, самолетите и всичко останало.

 

От своя страна SkyVision може да Ви помогне да се докоснете до този тип летене с предложението си за урок по пилотиране на самолет.

За всички фенове на летенето като цяло имаме и други предложения, които могат да Ви се сторят интересни: 

  1. Урок по пилотиране на жирокоптер 
  2. Полет по избор
  3. Полет с балон
  4. Акробатичен полет с парапланер
Няма Коментари

Остави коментар