Оригинален подарък |Световно първенство по ветроходство| SkyVision

Световно първенство по ветроходство

blank

30 Jul Световно първенство по ветроходство

Световно първенство по ветроходство

 

Днес, 30 Юли 2018, в Дания, започва Световното Първенство по Ветроходство. То е едно от от най-големите събития в света на ветроходството и се провежда на всеки 4 години. Тази година в него ще вземат участие 1100 лодки и 1500 моряци, което е с почти една трета повече, отколкото на предишното първенство.Те пристигат от 100 страни да се борят за победата. Освен състезателите, ще присъстват и 800 доброволци, които ще помагат за подготовката. Свидетели на съревнованията ще станат и впечатляващите 400 000 фена на ветроходните спортове. Тази година са включени 12 класа лодки, като присъстват всички 10 класа олимпийски лодки. За първи път в програмата се включва и кайт сърф.

 

Мъжката част ще се бори за медалите в следните класове:

 

blankДинги за 1 човек “Laser” – Класическа малка лодка, която може да се управлява от 1 или 2-ма човека. Както се изразява и създателят, дизайнът и е прост, но ефективен.Това е и една от причините този клас да е толкова популярен. Повечето хора твърдят, че плаването с “Laser” е изключително лесно, както и че лодката е учудващо издръжлива. С повече от 200 000 продажби в света, тя заема едно от челните места при водните превозни средства, които се управляват от един човек.

 

blankДинги за 1 човек “Finn”(тежка категория) – Проектирана през 1949 г. и използвана за пръв път на олимпиадата през 1952 лодката клас “Finn” е една от първите по рода си. След дебюта и през 1952, тя не е пропуснала олимпиада и до днес, което я прави най-дълго използваната лодка в историята на игрите. Според много хора, това е дингито с най-трудно физическо и тактическо управление в света.

 

 

 

blankДинги за 2-ма “470” – Името на лодката идва от факта, че тя е дълга точно 4 метра и 70 сантиметра. Това динги е много популярно сред феновете на ветроходството, но не е подходящо за начинаещи. Създадена през 1963 от леко фибростъкло, с цел да се хареса както на мъжете, така и на жените. Идеята се оказва меко казано успешна.

 

 

 

 

blankSkiff за 2-ма “49er” – Името отново е свързано с дължината на плавателния съд, която е 4 метра 99 сантиметра. За да може да се реагира бързо и вятърът да се контролира по-добре, мачтата е настроена да го отблъсква от горе надолу, което намалява съпротивлението с водата. Друга интересна модификация е подът, който вместо греди е плоска повърхност. Това улеснява доста преместването на състезателите от едната страна до другата при завои.

 

blank

Уиндсърфинг за един “RS:X” – Най-просто обяснено, това е сърф, върху който е прикрепено платно. Ако не се досещате как изглежда, помислете си за последния път, когато бяхте на море. Има голяма вероятност да сте видели десетки хора, които се опитват да подкарат точно такъв сърф. Възможно е даже да е бил същия модел, като този избран за официалните състезания.

 

 

 

blankКайтбординг за един  “Formula Kite” – Най-новата дисциплина, която е включена към световното, както и към предстоящата олимпиада през 2020. Тя е изключително динамична и интересна. В нея състезателите са прикрепени към малка дъска и се движат с помощта на парашут, който е във въздуха. Развива се висока скорост и скоците, които се правят понякога достигат до 20-30 метра дължина.

 

 

 

Дисциплините, в които се състезават жените са същите с едно изключение. Тежката категория лодка “Finn” e заменена с по-лекия катамаран “Nacra 17”.

 

Динги за 1 човек “Laser Radial” -. “Laser Radial” е по-лекият и по-малък вариант на лодката “Laser”, която вече Ви представихме.

 

Динги за 2ма човека “470” – Същата лодка, като при мъжете.

 

Skiff за 2ма “49er FX” – Умалена версия на “49er”, използван при мъжете.

 

Уиндсърфинг за един “RS:X” – Същият модел, като при мъжете.

 

Кайтбординг за един “Formula Kite” – Същият модел, като при мъжете

 

blankМиксиран многокорпосен катамаран “Nacra 17” – Този модел е специално изработен, за да покрива критерия на новата олимпийска дисциплина, създадена през 2012г. Катамаранът е двукорпусен плавателен съд, който развива изключителни скорости при правилно управление. Това е възможно, тъй като площта, която се докосва до водата е доста малка по начало, а по време на плаване дори се смалява двойно защото единия корпус се вдига във въздуха.

 

 

Състезателите ще бъдат двойно мотивирани, тъй като ще се борят освен за медали и титлата световен шампион, така и за директна квалификация за олимпиадата в Токио през 2020. Много от организаторите и участниците са изразили амбиция да превърнат тазгодишното събитие в най-голямото световно първенство за лодки олимпийски клас.

 

Ако плаването и ветроходството са неща, от които се интересувате, горещо Ви препоръчваме да проследите първенството. А дори и да не сте огромни фенове на спорта, хвърлете едно око, гарантираме, че ще останете впечатлени от видяното. В него ще участват едни от най-добрите моряци в света, които няма да пожалят сили и ще дадат всичко от себе си, за да грабнат златото.

 

Повече информация, снимки и видео можете да намерите на официалната страница на световното по ветроходство.

 

Ако пък искате да пробвате какво е чувството да се возите на такъв тип лодки можете да опитате с едно от нашите ветроходни предложения:

Ветроходство с катамаран на Искър

Ветроходство на морето

Няма Коментари

Остави коментар