Подготовка за зимен преход | Избор на оригинален подарък | SkyVision

Подготовка за зимен преход

Подготовка

30 Oct Подготовка за зимен преход

Подготовка за зимен преход


Ако има един сезон, през който планините се запълват с хора, то това е зимата. Изглежда, че сме устроени по такъв начин, че когато времето стане топло бягаме към плажа, а в обратния случай се притичваме към планината. Това изглежда логично с оглед на това, че зимата няма как да се къпем в морето, но това далеч не значи, че зимата е най-добрият сезон да покоряваме върхове. Въпреки че е невероятно красиво и снегът прави всичко някак магично, един преход може изключително бързо да се превърне в най-страшния ни кошмар.

SkyVision има две предложения за зимно изкачване на планина. Първото е за екстремно зимно изкачване на Мусала, а второто за преход със снегоходки на Витоша. Без значение кое ще изберете, ще бъде хубаво да прочетете тези съвети за подготовка.

В този студен сезон трябва да сте изключително внимателни и концентрирани. Всяка грешка може да се окаже фатална. Вече написахме статия, в която накратко разказахме как да оцелеем в дивата природа ако се изгубим, но осъзнаваме, че предварителната подготовка също е нещо, което не бива да се подценява. Напротив, тя може да се окаже решаваща за крайния резултат. Това е и причината да напишем тази статия. Тук ще намерите няколко съвета за това, как да се подготвите преди да се отправите към заснежените планински върхове.

Не потегляйте сам

Преходи
Първият ни съвет за предварителна подготовка е да си намерите другарче, което да Ви придружи. Да, осъзнаваме че да си сам има своите позитивни страни. Не трябва да се съобразяваш с други хора, оставаш сам с мислите си и като цяло се отделяш от света, което е целта в голяма част от случаите. Но колкото и хубаво да звучи, по този начин увеличавате риска да се стигне до нежелани обстоятелства. Ако се озовете в неприятна ситуация ще имате някой, който да Ви помогне и това може да направи разликата между щастливия край и гибелта. Тук е мястото да споменем, че и прекалено голямата група от хора крие своите рискове. Както навсякъде в живота, истината е в баланса.

Пригответе си нещо за хапване и вода

Нещо малко и леко. Все пак не искате да се натоварвате прекалено. Това може да доведе до изтощение и още по-неприятни последствия. Няколко енергийни барчета, стотина грама ядки и допълнителна бутилка вода трябва да е достатъчно, като за начало. Разбира се всичко зависи от Вас самите. Ако смятате, че това не е достатъчно може да вземете още нещо, но не прекалявайте. Идеята тук е да имате запас, в случай че трябва да прекарате няколко часа повече в дивата природа.

Кажете на близките си къде отивате

Досадна предпазна мярка, но такава, която ще помогне на близките Ви да помогнат в случай, че се случи нещо извън плана Ви. Всъщност математиката тук е доста проста. Ако приятелите Ви знаят началната и крайната точка на Вашия преход, площа, в която има шанс да се намирате се намалява. Така че следващия път, когато родителите Ви питат къде ще прекарате уикенда си, не се стеснявайте да им кажете. Няма да навреди.

Разучете добре маршрута

blank
Не, маршрута не е просто “Вървим по пътеката нагоре, какво може да се обърка?”. Пътеките понякога изчезват мистериозно в нищото. При сняг може изобщо да няма видима маркировка, а и времето като цяло може да не позволява да видите къде ходите. Мъгла, дъжд, буря са само част от нещата, които могат да Ви затруднят да разпознаете посоките и правилния маршрут. Като предпазна мярка може да си запазите GPS точки на телефона, за да сте сигурни, че може да намерите накъде да ходите и без видимост. Няма да попречи да разгледате снимки и всички други възможни материали, за да опознаете мястото, на което отивате.

Погледнете прогнозата за времето

Ужасно важна стъпка, която много хора пропускат, когато стане време за подготовка. Планирали сте невероятен преход на място, което чакате да разгледате от доста време. Подготвили сте се напълно и сте взели всички предпазни мерки. Всичко, което остава е да преспите и да тръгнете нагоре в ранна утрин. Но не пропускайте да погледнете какво време се очаква на следващия ден. Дори е добра идея да проверите прогнозата и непосредствено преди да тръгнете. И ако се очаква буря или други неприятни обстоятелства не бъдете герои. Рискът не си заслужава. По-добре да изчакате следващ ден, седмица или месец. Няма неотложни планове.

Облечете се достатъчно топло

Още една проста стъпка, която не е за подценяване. Тази стъпка отново е свързана с прогнозата за времето. Ако температурата се очаква да е -10 градуса, ни екипировката Ви е подходяща за -5, то тогава имате проблем. Може да изглежда като минимална разлика, която не би трябвало да е от такова голямо значение, но истината е друга. Тази минимална разлика може да се окаже малкото камъче, което да преобърне колата. За предпочитане е да си носите допълнително топли дрехи, стига да не тежат твърде много, отколкото да измръзнете.

Носете си аптечка

blank
Няколко основни продукта, с които да разполагате в случай на авария. Хубаво е да имате нещо, с което да промиете рана и марля, с която да направите компрес при нужда. Добавете кутия лепенки с различна големина, една две ролки бинт и имате добра основа. В последствие може да добавите всичко, от което смятате, че може да имате нужда. Ако имате място може да включите и някои основни предмети за оцеляване. Това например са водоустойчиви клечки кибрит, малък нож с кремък, малко въже, както и други полезни неща. Всичко това може да Ви даде нужното време, за да Ви открият в случай, че се загубите или не можете да се придвижите и чакате помощ. 


Планината е място, където властват природните стихии. Всички ние я обичаме, но понякога забравяме, че трябва да се отнасяме с уважение към нея. Това не е “Разходка в парка”. В този студен сезон, повече от всякога, подхождайте предпазливо. Това няма да гарантира, че всичко ще е наред, но ще намали шанса да се случи нещо непредвидено. Приятно прекарване в тази красота и умната!

 

Няма Коментари

Остави коментар