Оригинален подарък | Световни Рекорди Част 2| SkyVision

Победителите и техните рекорди Част 2

blank

16 Jul Победителите и техните рекорди Част 2

Въздушни рекорди

 

Привет драги читатели,

 

Миналата седмица Ви запознахме с 2-ма невероятни рекордьори, които са успели да достигнат невъобразими дълбочини(прочетете тук). Днес потегляме в обратната посока и насочваме вниманието Ви към въздушното пространство и продължаваме да умуваме по темата, какво е нужно, за да станем шампиони.

 

Когато количеството е най-важно

 

Като начало, ще Ви представим един англичанин, който влиза в графата шампиони-рекордьори с впечатляващо постижение в сферата на бънджи скоковете. На 21 Март 2014, тогава 33 годишният Колин Филипс поставя рекорд на Гинес за най-много бънджи скокове в 24-часов период. Филипс подобрява предишния рекорд с цели 45 скока разлика. Той скача феноменалните 151 пъти. Въпреки че за подобрение на рекорда е предвидено бънджи скоковете да се изпълнят в рамките на целия ден, англичанинът използва само около 12 часа, разделени на 3 сесии. Той започва скоковете си в 19.00 часа в четвъртък и скача до 23.00 на същия ден. След кратък възстановителен сън започва сутрешната му сесия, която трае от 6.00 до 11.00 часа. Предишният рекорд, който е за 106 скока, пада още в 10.25 часа, но Колин е шампион и не смята да намаля темпото. По негови думи, той не е дошъл, за да се откаже по средата.  И така завършва останалата част от скоковете си в петък от 15.00 до 19.00 часа. Естествено не липсват и трудности и наранявания. Един от пръстите на Филипс се закача в екипировката му и се размества по време на скоковете. Но след бързо наместване от дежурния медик рекордьорът продължава мисията си. Като превантивна предпазна мярка бънджи въжето се закача по различен начин по тялото на англичанина. В някои от скоковете то е закачено за глезените му, а в други около гърдите му. Това е от огромно значение, тъй като в противен случай има опасност глезените му да претърпят множество наранявания, начело със скъсани тъкани, връзки и сухожилия. За радост не се случва нищо такова. Друг позитив е и фактът, че Филипс не изпитва болки в главата, световъртеж и мигрена, които самият той признава, че е очаквал. Единственото оплакване на Филипс е умората и чувството, че някой го е набил, което не звучи толкова зле предвид активност като тази. И така, след един изтощителен ден, Колин Филипс става новия притежател на рекорда за най-много скокове с бънджи за 24 часа. Превръща се в истински победител.

blank

 

Един специален бънджи скок

 

Продължаваме да се изкачваме нагоре и там намираме друг англичанин, чийто рекорд отново е свързан с бънджи скок. За разлика от сънародника си, той скача само 1 път, но след това лети като за близо 100 скока. Да, ориентирате се правилно, този скок не е от обикновена височина. Става въпрос за Къртис Ривърс, който скача от височина над 4 хиляди метра и по този начин поставя рекорд за най-висок бънджи скок. След дълги години работа в сферата на каскадьорството Ривърс решава, че му е писнало да е на заден план и най-добрият начин да представи името си пред света е като подобри световен рекорд. Той достига до желаната височина с помощта на балон с горещ въздух и записва името си в историята, скачайки от него. Бънджи въжето, с което скача, е дълго 10 метра и се разтяга до 30 метра. След 5 разтягания и свивания той се освобождава от него и се спуска до земята с парашут. Редица фактори затрудняват скока на англичанина. Като начало, той трябва да носи специална затопляща екипировка, тъй като температурата на тази височина достига до -15 градуса по целзий. Освен това въздухът е разреден до степен, която не позволява нормалното дишане. Това прави използването на кислороден апарат абсолютно задължително. Къртис се приземява успешно и така на 5 Май 2002 става световно известен като човека с най-висок бънджи скок в историята.

blank

Това е птица. Не, самолет. Не, това е..

 

Това, което си представяте, като чуете компютърен специалист и Старши Вицепрезидент на Google Knowledge, вероятно е един скучен, делово настроен човек, който постоянно седи на бюрото си. Не Ви виним, и ние бихме си помислили същото. Но последния рекордьор, за който ще Ви разкажем, разчупва този стереотип с пълна сила. Освен вече изброените титли, Алан Юстас държи рекорда за най-висок скок с парашут. Американецът явно решава, че успехите в работата му не стигат и през 2011 започва да търси ново предизвикателство. Запознава се с Табър Макалъм, който е един от откривателите на Биосфера 2, събират екип и заедно започват подготовка по проекта. Тъй като височината, в която се целят, не може да поддържа живот, трябва да се създаде специален костюм, който наподобява космически скафандър. Необходимо е има собствен запас от въздух, както и да е устойчив на смразяващи температури. Предишният рекордьор Феликс Баумгартнер се издига нагоре във въздуха с помощта на балон, който се пълни с хелий, но има възможността да седи в уютна капсула, от която скача при достигане на 39 км височина или от стратосферата. Е, въпреки че в технологията има малки разлики, Юстас също се издига с помощта на балон, който се пълни с хелий. Голямата разлика идва от това, че за Юстас няма уютна капсула, от която да скочи. Той просто е прикрепен към балона с въжета. И така, на 24-ти Октомври 2014 американецът поема своя път в посока на звездите. Излита от изоставено летище в Розуел, Ню Мексико в ранна утрин. При достигане на малко повече от 41 км височина американецът взривява въжетата, с които е закачен към балона, и стартира скока си. Преди да отвори парашута си, преминава пада в продължение на цели 37.5 км, като подобрява рекорда за свободно летене. Цялото приземяване трае около 15 минути и достига максимална скорост от 1322 км/ч. Поради техническите разлики в парашутите на Баумгартнер и Юстас,  и двата рекорда остават валидни, но в различни категории. И все пак, може би най-впечатляващото в цялата история е фактът , че Алан Юстас не е спортист или каскадьор, той е компютърен специалист. И ако това не доказва, че всичко е възможно, не знаем кое друго може…

blank

 

 

Излиза, че стъпките, които превръщат един обикновен човек в победител, са няколко. Като начало трябва да искате нещо повече от обикновения и скучен живот. Не бива да оставяте страховете да Ви контролират. Бъдете смели, започнете с нещо малко и постепенно надграждайте. Сами ще усетите къде е лимитът. И когато го усетите, атакувайте го, проверете на какво сте способни, живейте! Може би не бяхме прави. Стъпките не са няколко, а е само една. Трябва да победите себе си. Направете го и ще откриете един нов, по-вълнуващ свят.

Няма Коментари

Остави коментар