Оцеляване в дивата природа |Избор на оригинален подарък| SkyVision

Оцеляване в дивата природа

blank

27 Aug Оцеляване в дивата природа

Оцеляване в дивата природа

Въпреки че се случва рядко, има ситуации, в които нещата по време на приключение се объркват и се създават непредвидени моменти. Има стотици истории за хора, които се губят, но успяват да се спасят благодарение на минимална предварителна подготовка и знание на основни методи за оцеляване. В този пост ще намерите няколко основни съвета и стъпки, върху които да се концентрирате ако Ви се случи нещо подобно.

 

Съберете себе си и се успокойте

 

blank
Едно от най-лошите неща, които може да направите в такъв момент е да се паникьосате и да загубите контрол над нещата. Вместо това се успокойте и си създайте план за действие. Като начало съберете и пребройте всичките налични ресурси и инструменти, които могат да Ви помогнат в създадената ситуация. Определете кои са приоритетните Ви нужди – подслон, вода, храна и тн. Опитайте се да определите местонахождението си, но не бързайте да вървите в определена посока. Ако около Вас има високи дървета, можете да се опитате да се покатерите и да потърсите признаци на живот около Вас. В голям процент от случаите с изгубени хора по-разумното нещо е да останете на едно място и да чакате спасителен отряд. И най-важното, не се предавайте. Дори и да има моменти, в които шансовете Ви не изглеждат добри, продължавайте да се борите. В голяма част от случаите тази борба прави разликата между гибелта и спасението.

 

Постройте си подслон, който да Ви предпазва от студ и жега

 

blank
Използвайте подръчни материали, за да построите малко място, в което да се скриете от студеното време. Тъй като основният източник на топлина най-вероятно ще е собственото Ви тяло, няма нужда да правите убежището твърде голямо. Ако имате възможност го издигнете над земята, за да не се притеснявате за всички насекоми, които пълзят там. Ако пък не успеете, погрижете са да се изолирате добре от земята с помощта на  клечки, листа, мъх и всичко останало, което изглежда подходящо. Никога не използвайте растения, които изглеждат съмнително и има шанс да са отровни или парещи. 
Ако не успеете да си измайсторите подслон, в който да влезете, задължително постройте покрив над главата си. Това ще бъде изключително полезно в случай, когато времето е топло и имате нужда да се скриете от слънцето. Също така ще Ви предпази и от дъжд. Пестете силите си, недейте да  строите нещо твърде сложно. Колкото по-лесно и бързо става, толкова по-добре. Покривът над главата винаги създава едно чувство за сигурност и ни дава надежда, че всичко ще е наред.

 

Намерете чиста вода

 

blank
Най-добрите варианти за чиста вода са да съберете дъждовна вода или, в случай, че около Вас има сняг, да го разтопите. Дъждовната вода ще бъде безопасна за пиене веднага, така че гледайте да съберете колкото се може повече и да се запасите за напред. В никакъв случай недейте да ядете сняг. Тялото Ви ще загуби твърде много телесна топлина при приемането му. Вместо това го разтопете предварително. Друг вариант, който може да да имате е да намерите водно тяло, но никога не приемайте директно вода, която сте намерили на такова място. Тя трябва да бъде преварена задължително, за да умрат всички бактерии, които живеят вътре. Ако не я преварите, рискувате да се разболеете и да се дехидратирате още по-бързо.

 

Запалете си огън

 

blank
Огънят ще Ви предпази от студа, на него ще можете да си сварите вода и ще можете да се защитите в случай, че около Вас има диви животни. С други думи, той ще Ви послужи в почти всички процеси, от които зависи оцеляването Ви. Но мислете на дребно. В началото съберете сухи съчки и други материали, които биха се запалили лесно и направете основа за огъня си. Тази основа може да опитате да възпламените с помощта на пръчки, които търкате една в друга или най-добрият вариант – с лупа или парче стъкло, с което да насочите слънчевите лъчи към вече построената основа. Препоръчваме Ви да си закупите нож с вграден кремък и да го носите в раницата си, това ще улесни процеса неизмеримо много. След като успеете да запалите своя огън започнете да мислите на едро. Съберете достатъчно големи дърва, за да сте сигурни, че материала за горене няма да свърши в най-неподходящия момент.

 

И все пак най-добрия съвет, който можем да Ви дадем е бъдете подготвени. Ако знаете, че отивате или ще сте близо до подобно място, предупредете близките си и им дайте местонахождението си. Носете си техника, която може да Ви помогне да разберете къде сте и да Ви осигури контакт с останалия свят и гледайте да заредите всичко в деня преди тръгване. Има и множество комплекти за оцеляване, които не са скъпи, но съдържат всичко необходимо, за да Ви спасят в такава ситуация.

Няма Коментари

Остави коментар